Jak przechowywać i zażywać probiotyki, aby były jak najbardziej skuteczne

probiotyki

Probiotyki na całym świecie są cenionymi preparatami, które wspomagają utrzymanie zdrowia i organizmu w dobrej kondycji, a także pomagają leczyć różnego rodzaju przypadłości. Probiotyki pomagają osobom chorującym na problemy jelitowe, cukrzycę, nadciśnienie, różnego rodzaju choroby autoimmunologiczne, problemy skórne i wiele, wiele innych. Co więcej, cały czas publikowane są kolejne badania świadczące o tym, że działanie probiotyków jest nadzwyczaj skuteczne. I choć oczywiście probiotyki nigdy nie zastąpią tradycyjnego leczenia farmakologicznego – szczególnie w poważnych schorzeniach – to są naszym dużym sprzymierzeńcem w walce z patogennymi drobnoustrojami. Załóżmy, że w swojej apteczce mamy już konkretny preparat probiotyczny (np. Slimbiotic NS). Jak należy go przechowywać i jak długo, aby zachował swoje właściwości? O tym kilka słów poniżej.

Przechowywanie probiotyków, data ważności

Każdy preparat probiotyczny ma inny sposób przechowywania, który jest dla niego optymalny. Informacji na ten temat należy szukać na opakowaniach. Niektóre probiotyki muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych, a innym wystarczy temperatura pokojowa. Równie ważna jest również sama data przydatności do spożycia. Preparaty probiotyczne mają to do siebie, że im bliżej końca daty ważności, tym właściwości prozdrowotne są coraz mniejsze. Z czasem dobrych bakterii ubywa, więc jeśli kupiliśmy probiotyk i trzymamy niezużyty od kilku miesięcy w szafce, to lepiej użyjmy go jak najszybciej. Czekając jeszcze dłuższy czas możemy być rozczarowani  działaniem (a właściwie brakiem działania) zakupionego preparatu użytego po terminie ważności.

Ważne informacje na opakowaniach

Wśród wielu informacji, jakie powinny znaleźć się na opakowaniach preparatów probiotycznych, wiele dotyczy danych producenta, informacji, na co działa wybrany produkt, jakie jest standardowe dawkowanie, a także jakie są wskazania do jego stosowania. Jednak wśród wielu oznaczeń warto wiedzieć, które są wartościowe i co o tym świadczy. Występujące w probiotyku szczepy probiotyczne powinny być opisane w następujący sposób: 1/ rodzaj (np. Lactobacillus), 2/ gatunek (np. rhamnosus), 3/ szczep (np. ATCC 53103). Prawidłowa nazwa zatem zawsze jest trzyczęściowa. Oczywistą i istotną informację jest także ilość bakterii zawartych w preparacie. Jeśli będzie ich zbyt mało, nie można oczekiwać, że zadziałają w satysfakcjonujący sposób. Przyjmuje się, że minimalna ilość bakterii w dawce preparatu to 109 jtk/g. Kupując probiotyk zwróćmy również uwagę, czy na opakowaniu producent odwołuje się do badań, które potwierdzają ilość oraz skuteczność występujących w nim bakterii. Jeśli są to wiarygodne badania, które przyniosły pozytywne wyniki, nie powinniśmy mieć już żadnych wątpliwości przy wybieraniu preparatu probiotycznego.

Podsumowanie

Jak widać z powyższego opisu, wybór dobrego probiotyku nie jest rzeczą łatwą, szczególnie kiedy chcemy go dokonać na własną rękę, bez konsultacji z lekarzem, który np. przeprowadza u nas leczenie konkretnej dolegliwości.

Na szczęście wystarczy zwrócić uwagę na kilka opisanych powyżej kwestii, aby być przekonanym, że wybrany preparat jest dla nas bezpieczny i warty zakupu. Pamiętajmy też, że jeśli lekarz nie zalecił nam innej metody, zawsze stosujmy się wskazówek zawartych w ulotce bądź na opakowaniu.