Burgerownia godna polecenia – jak ją rozpoznać?

burgerownia

Parafrazując stare przysłowie: jaka krowa jest – każdy widzi. Ale jaki jest dobry wołowy burger? Co to w ogóle znaczy i czym powinna charakteryzować się restauracja serwująca takie dania? Jak rozróżnić wysokiej klasy lokal, w którym można smacznie zjeść od tego, do którego lepiej nie wchodzić? 

Czysta wołowina – czysta przyjemność

Nie istnieje burger bez wołowiny. Oczywiście mowa tutaj o klasycznym wydaniu, ponieważ dostępne są również zamienniki, jednak to oryginał podbija serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. W Polsce również coraz częściej można spotkać restauracje, których daniem głównym są steki lub burgery Warszawa. Stolica, Wrocław lub Kraków to najlepsze burgerowe destynacje.

Świeże mięso, wysokiej jakości, to podstawa mięsnej kanapki, która zawojowała świat. Nie ma odstępstw od reguły, ponieważ kiepskiego produktu nie obronią nawet najlepsze dodatki ani najznamienitsi kucharze. 

Dobrze się smakuje w dobrym towarzystwie

Poza soczystą wołowiną, aby burger spełnił swoje zadanie i trafił przez żołądek do serca, konieczne jest smaczne pieczywo. Bułka powinna być gęsta w konsystencji (nie czerstwa!), lekko sprężysta i na tyle solidna, aby utrzymała swoją zawartość w ryzach. Nie sprawdzą się zatem żadne marketowe wypieki czy sztucznie nadmuchane chlebki – najlepiej jeśli pieczywo do burgerów restauracja wypieka sama lub zamawia w dobrej piekarni.

Chociaż dodatki nie grają głównej roli w tym przedstawieniu, nie można ich pominąć. Odpowiednio dobrane mają za zadanie podkreślić smak mięsa, uzupełnić doświadczenie i pomóc mu przybierać różne formy smakowe. Dlatego warzywa i owoce muszą być równie świeże co mięso, a sosy powinny być indywidualnie komponowane do każdej pozycji w menu przez kucharzy, którzy je tworzą. 

Mistrzowie w swojej branży

Sam wystrój lokalu, który ma serwować wołowe cuda o niczym nie świadczy – jednak zapach już tak. Znakiem dobrej restauracji jest przyjemny aromat jedzenia, nie środków czystości, ponieważ tam zawsze się coś gotuje.

Właśnie! Skoro zawsze się coś gotuje, to znaczy, że zawsze są goście. Prawdą jest, że lokal uznany i godny uwagi zazwyczaj jest w trakcie obsługiwania klientów. Oczywiście, zdarza się pora ciszy, jednak za pysznym jedzeniem smakosze podążają o każdej porze dnia i nocy.

Jeśli chodzi o samą burgerownię, zanim danie trafi na talerz, warto przyjrzeć się menu. Miejsce, które szczyci się dobrą wołowiną, w karcie powinno mieć więcej pozycji związanych z tym gatunkiem mięsa, jak np. Zdrowa Krowa, a burgery lub steki powinny zajmować jej lwią część.